Serious Game OBEYA – beter en efficiënter samenwerken – hbvl.be

© Sven Dillen

Gezelschapsspel leert partners in bouwproject beter en efficiënter samenwerken

Diepenbeek –

Bouwprojecten lopen vaak nodeloos veel vertraging op, soms nog voordat de eerste steen gelegd is. Een nieuwe game ontwikkeld door onderzoekers van Hogeschool PXL leert bouwpartners beter samenwerken. Zo kunnen bouwbedrijven hun werken sneller en efficiënter opleveren.

Dirk Jacobs

Om bouwprofessionals aan den lijve te laten ondervinden hoe ze, vooral in de voorbereiding van een groot bouwproject, hun teamwork en efficiëntie naar een hoger niveau kunnen brengen, ontwikkelde Hogeschool PXL samen met het Leuvense PiliPili Games het Obeya-spel.

“De bouwsector heeft een nogal oubollig, log en conservatief imago”, zegt Chris Leinders, onderzoekshoofd van het expertisecentrum PXL Bouw en Industrie. “Toch merken onze PXL-bouwonderzoekers de laatste jaren echt wel een nieuwe wind. Augmented en virtual reality, drones, building information modelling (BIM): bouwbedrijven zetten meer en meer in op digitalisering. Daarnaast beseffen ze maar al te goed dat ze, om competitief te blijven, ook extra moeten inzetten op efficiëntie en teamwork. Wie goed samenwerkt en alle neuzen in dezelfde richting krijgt, wint tijd en verhoogt de kwaliteit van het werk, zeker in grootschalige bouwprojecten waar het werk van diverse bouwpartners op elkaar afgestemd moet worden. Dat willen we verbeteren met een spel, zeker niet competitief.”

Game

“De deelnemers aan het spel stappen letterlijk een Obeya-ruimte binnen, een grote ruimte waarin ze ideeën kunnen uitwisselen, problemen kan identificeren en oplossen en de sterkte van goede samenwerking aan de hand van informatie en opdrachten ontdekt”, vertelt Christa Claessens, PXL-onderzoeker en ontwikkelaar van het spel. “Spelenderwijs leren ze hoe strategische beslissingen in de communicatie, rol- en taakverdeling een impact hebben op het eindresultaat. Juist die laagdrempelige, speelse aanpak blijkt de deelnemers te overtuigen om de technieken die ze geleerd hebben, ook professioneel toe te passen. Ook voor andere sectoren, waarin samenwerking belangrijk is, kan dit spel zeker dienstbaar zijn.”

Obeya kost 85 euro (plus 10 voor de verzending) en kan besteld via bouwindustrie@pxl.be